Hjernepauser er vigtige

Hjernepauser er vigtige at have i løbet af en arbejdsdag på kontoret.

Ofte får vi overstimuleret og udfordret vores hjerne med konstante valg, beslutninger der skal tages, ansvar, forventninger og meget andet. Men uden at vi stimulerer resten af kroppen.

Efterhånden som teknologien bliver bedre og hjælper os med flere og flere opgaver, er vi stille og roligt blevet meget stillesiddende.

Og det er vores krop og hjerner altså ikke skabt til.

Der bliver en ubalance mellem stimuleringen af vores krop og stimuleringen af vores sind, som vi har brug for at genskabe.

Hvad er en god hjernepause?

En god hjernepause kan være mange ting, men det der er vigtigst for dig, der arbejder på kontor, er at du kommer væk fra skærmen(e) og også allerhelst får rejst dig op og bevæget dig.

Det er vigtigt, at du får fornyet ilt til hjernen og ro til at fordøje de indtryk og informationer, den er blevet fyldt op med.

Når giver dig selv tid og ro til en god hjernepause, får din hjerne tid til restitution, hvilket gør, at du bliver mere produktiv, får mere energi og bedre kan koncentrere dig.

3 effektive hjernepauser

Jeg vil gerne dele tre effektive metoder med dig til, at du får holdt nogle gode hjernepauser.

Pauser hvor du fremmer restitutionen af din hjerne, så du virkelig får tanket op på energikontoen, så du kan få noget fra hånden (igen).

Hjernepause nr. 1: Positivt socialt samvær

Brug dine små, korte pauser sammen med nogen du kan lide. Når vi er sammen med mennesker vi har det godt med, giver du din hjerne god mulighed for restitution. Så find din yndlingskollega, ven/-inde, ægtefælle eller kæreste og tag dig tid til socialt samvær – uden brug af telefoner og andre forstyrrende elementer. Og husk, hvis du er på arbejde og finder en kollega, skal I ikke tale arbejdsrelateret. Det skal være en hjernepause.

Hjernepause nr. 2: Åndedrætsøvelser

Sæt dig et sted i fred og ro, og træk vejret stille og roligt. Sæt en metode på din vejrtrækning, så du fokuserer fuldt på dine ind- og udåndinger. Du kan evt. finde inspiration i disse tre øvelser fra Magasinet Liv.

Når du laver vejrtrækningsøvelser får du både iltet din krops muskler og din hjerne. Ilt er særdeles vigtig for at kunne øge dit energiniveau og din koncentrationsevne. Bare en enkelt øvelse et par minutter om dagen kan gøre en forskel.

Derudover er åndedrætsøvelser også en gavnlig træning af dine lunger, men det er jo blot en positiv sidegevinst.

Hjernepause nr. 3: Blid motion

At bevæge sig og motionere er mit tredje tip til en god hjernepause. Det skal ikke være hård motion, hvor vi får høj puls og dermed også adrenalinen op, men kan fx være øvelser, en gåtur eller hverdagscykling.

Er du interesseret i at vide mere om mental sundhed på kontoret, så prøv at se lidt på min workshop: “Fra stillesiddende til Strålende”.

Du er også altid velkommen til at kontakte mig for at høre mere om, hvad jeg kan hjælpe dig og din arbejdsplads med.

Kontor-Yoga kombinerer alle 3 hjernepauser

I 2021 begyndte jeg at undervise i Kontor-Yoga. Kontor-Yoga er kort fortalt øvelser der både har en forebyggende og behandlende effekt på ømme kontor-muskler, samtidig med at de har en afstressende effekt.

Øvelserne kan laves af hvem som helst, når som helst og hvor som helst. Du kan læse mere om Kontor-Yoga her.

Udover at øvelserne altså er særdeles effektive til at forebygge ømme kontor-muskler, er de også en rigtig effektiv hjernepause, hvor du får kombineret de tre ovenstående hjernepauser – Positivt, socialt samvær med dine kollegaer, blid motion (uden at du får sved på panden, eller behøver at klæde om), og åndedrætsøvelser.

En god mulighed for både at gøre noget godt for din krop og dit sind.

Vil du gerne vide mere om, hvordan du kan prøve Kontor-Yoga på din arbejdsplads, er du altid velkommen til at booke en helt uforpligtende telefonsamtale med mig.

Få 3 af Ergonomikonsulentens mest effektive Kontor-Yoga-stræk

For dig med muskelspændinger i nakken og skuldrene, samt gener i musearmen (inklusiv en afspænding der giver dig ro og energi til resten af din dag).